KURPNIEKU MĀKSLA – LE CHAMEAU STĀSTS

09.12.22 | Purnavu Muiža

KURPNIEKU MĀKSLA – LE CHAMEAU STĀSTS

KURPNIEKI KOPŠ 1927. GADA

1927. gadā, kādā piejūras ciematā Normandijā, Francijā, Klodam Šamo radās vēlme izveidot ērtākos un vislabāk pieguļošos gumijas zābakus.
Viņš bija uzklausījis zemniekus, medniekus un zvejniekus, visus kuri vēlējās zābakus, kas izturētu viņu ikdienas darbu.
Tagad, gandrīz 100 gadus vēlāk, Šamo redzējums turpinās.
No pirmā līdz pēdējam pieskārienam katra Le Chameau pāra tapšanā ir vēsture.

LE CHAMEAU GUMIJA

Kā jebkuram dabīgam produktam, arī gumijas kvalitāti nosaka tas, kā tā tiek ražota. Gumija ir iegūta Vjetnamā, ilgstoši sadarbojoties ar vienu un to pašu augsti novērtēto plantāciju, jau kopš 2005. gada. Gumijas kvalitāti nosaka vairāki faktori, tostarp sezona (vislabākā ir pavasara gumija), klimata tīrība un koku kvalitāte. Lai ražotu gumiju, katrs Pará gumijas koks tiek “tecināts”, iegūstot neapstrādātu lateksu, pienaini baltu vielu. Pareizi novācot ražu, to var izdarīt, nekaitējot kokiem. Šķidrajam lateksam ļauj sarecēt, un pēc tam to var savākt un pārstrādāt sausā veidā, ko iepako klaipos. Klaipiņus klasificē no A līdz D – šķirojumu nosaka krāsa, tīrība un lipīgums. Le Chameau izmanto tikai A klases gumiju, kas ir gaišā krāsā un ar zemu pelnu un netīrumu saturu. Šie klaipi ar neapstrādātu A klases gumiju tiek nosūtīti uz Le Chameau darbnīcu.

KLODA ŠAMO SLEPENĀ RECEPTE

Kad gumijas klaipi nonāk Le Chameau darbnīcā, gumijai pievieno dažas slepenas sastāvdaļas, lai ražotu izcili elastīgo Chamolux gumiju. Šīs receptes pamatā joprojām ir Kloda Šamo oriģinālais maisījums, kas rada mīkstu, elastīgu un izturīgu gumiju, kas ir visu Le Chameau zābaku pamatā.

LE CHAMEAU CILVĒKI

Vissvarīgākais elements Le Chameau zābaku izgatavošanas procesā ir cilvēki. Le Chameau ģimenē kurpnieku meistari ir vairākās paaudzēs un ar to ļoti lepojas. Tā ir ļoti tehniska loma, kuras apgūšanai nepieciešami deviņi mēneši intensīvas apmācības.
Le Chameau ļoti lepojas ar standartu noteikšanu gumijas zābaku ražošanā.

GUMIJAS SAGATAVOŠANA

Kad gumijas klaipiņi ir gatavi, īpašā recepte tiek iemaisīta jēlgumijā un apritināta ap lieliem metāla rullīšiem. Kā milzu makaronu mašīna, rullīši griežas, vispirms izveidojot biezu plāksni, kas pēc tam tiek sagriezta un ievadīta nākamajā rullī, līdz no pēdējā veltņa parādās konkrētais nepieciešamais biezums — pietiekami biezs, lai tam būtu neatņemama izturība, bet pietiekami plāns, lai katrs kurpnieks varētu ar to strādāt. Izmantojot rūpīgi izstrādātas rakstu veidnes, gumija tiek piegriezta pēc formas un apgriezta ar rokām.

FORMU PIEŅEMŠANA – MŪSU FORMAS

Tā kā gumija tagad ir mīksta, plāna un kaļamā stāvoklī, to var izmantot meistars, lai pārklātu pēdējo – alumīnija zābaku formas veidni. Slānis pēc slāņa tiek stiprināts kopā ar šķidru lateksu, veidojot arvien spēcīgāku un stabilāku konstrukciju. Tieši šajā posmā zābaku iespējams pielāgot konkrētā modeļa vajadzībām. Piemēram, Chasseur un Saint Hubert, zābaku modeļos tiek iekausētas aramīda šķiedras, kas nodrošina papildu izturību.

ZOLES IZVEIDE

Piedāvājumā ir dažādi zoles varianti, un katram ir nedaudz atšķirīgs izgatavošanas process. Visiem variantiem pamatzole tiek izgatavota pievienojot gumijas formulu divdaļīgas veidnes apakšai. Veidni aizver, liek zem spiediena un uzvāra. Gumijai uzkarstot un izplešoties pa veidni, tā veido zoles formu. Pēc tam šim procesam tiek pievienoti dažādi elementi, atkarībā no stila. Piemēram, Chasseur un Vierzon vai Cérès zābaku modeļos ir iestrādāti stulma stiprinājumi, kas tika izstrādāti sadarbībā ar vadošo riepu ražotāju MICHELIN, lai rūpētos par lauksaimniecības profesionāļu vajadzībām. Ārzoles protektorā izmantota MICHELIN Ultraflex riepu automātiskās attīrīšanas tehnoloģija, kas vienmērīgi sadala svaru, nodrošinot labāku saķeri ar mīkstu zemi un pārvietojoties izspiežot augsni un dubļus.

ODERES SAGATAVOŠANA

Oderes tiek sagatavotas darbnīcas zonā, izmantojot mašīnas, lai grieztu lielos raksta gabalus. Tiek veiktas stingras kvalitātes kontroles pārbaudes, lai nodrošinātu, ka nav defektu vai kļūdu. Pēc tam, raksta daļas tiek konstruētas, lai izveidotu zābaka iekšējo formu. Le Chameau piedāvā virkni dažādu oderējumu, tostarp izolējošu un komfortablu neoprēnu vai vilnu, ko visbiežāk var redzēt Chasseur, Vierzonord, Cérès un Country Cross zābaku modeļos; augstākās kvalitātes elastīga āda, kas redzama Chasseur un Saint Hubert, vai viegli un ātri žūstoši materiāli, kas izmantoti lielākajā daļā modeļu, tostarp Iris, Giverny, Chasseur un Country Cross. Pēc tam oderes tiek pārvietotas uz galveno darbnīcas zonu un pievienotas īpašai paplātei ar gumijas atgriezumiem un zoli. Sagatavošana ir pabeigta un kurpnieks var ķerties pie darba.

SALIEKOT TO VISU KOPĀ

Šeit meistari patiešām demonstrē savu mākslu. Odere ir rūpīgi savienota ar gumiju, un zābaks ir salikts, Chasseur modeļiem pievienojot pilna garuma rāvējslēdzēju, bet Vierzon ieliktni. Tiek pievienota logotipa emblēmu un visbeidzot pievienota arī zole. Alumīnija pēdas pamatne ir pārklāta ar īpašu lateksa formulu, kas nodrošina noturību starp zoli un zābaku. Zole tiek rūpīgi novietota un ar mīkstu gumijas āmura pieskārienu tiek nostiprināta vietā.

ZĀBAKA STABILIZĒŠANA AR VULKANIZĀCIJU

Kad zābaku montāža ir pabeigta, būtībā zābaki tiek "gatavoti". Tas ne tikai stabilizē gumiju, bet arī savieno visus gumijas un oderes slāņus, padarot to par vienu neticami spēcīgu vielu. Katra zābaku stila vulkanizācijai ir nepieciešama atšķirīga temperatūra un laiks. Kad zābaks ir atdzisis, alumīnija pēda tiek noņemta, un tas ir gatavs kvalitātes kontrolei.

KATRA PĀRA PĀRBAUDE — APŅEMŠANĀS NODROŠINĀT KVALITĀTI:

Katrs Le Chameau ražotais zābaks tiek pārbaudīts, lai nodrošinātu, ka tie ir 100% ūdensizturīgi. Katrs zābaks tiek ievietots ūdens vannā, un tajā tiek iespiests gaiss, lai pārbaudītu vai gadījumā nav kādas plaisas vai cauruma.

PĒDĒJIE PIESKĀRIENI

Kad ir veiktas pēdējās kvalitātes pārbaudes, atliek tikai nospodrināt zābakus, rūpīgi ietīt tos Le Chameau zīmola salvešpapīrā un ievietot tos ikoniskajās zābaku kastēs.
Zābaki ir gatavi pamest darbnīcu un nonākt pie jaunā saimnieka.

Le Chameau piedāvājums - spied šeit

 

      

Search engine powered by ElasticSuite